Världen krymper

Världen krymper. Vips så har man flugit till Kina. Hejsan svejsan och man landar i Brasilien. Man kan ta sig vart som helst när som helst. Man kan frakta grönsaker från Spanien till Sverige för att det plötsligt är billigare. Eller kött från Irland. Världen krymper på gott och ont.

Men det finns platser där avstånden faktiskt inte kan bli mycket mindre. Där en frakt med mjölk kan göras med skottkärra. Där korna som bistår med mjölken vandrar i hagen och man kan se dem från där deras ost sedan lagras.

Världen växer. En reklamminut har blivit sju. En miljon har blivit miljard. Ett ”Mmmh Marabou” har ekat tusenfalt. I en värld där värde kommer att handla mer och mer om pengar. Där rykte kommer att handla mer och mer om hur man säljer in sig själv. I den världen vill vissa lyfta fram att det går att göra som förr. Storföretag som förespråkar småskalighet. Lyfter fram att deras ost kommer ifrån samma gård som mjölken den är gjord av. För att det är ett steg i rätt riktning av dem.

Men det finns platser där man aldrig har gjort något annat. En plats där engårdsost är det enda man kan. Det enda man behöver kunna, för att det är det bästa för alla. Det är bara så det görs i Skottorp. Vissa gör annorlunda. Vissa gör en poäng av att göra rätt. För Skottorp är det snarare självklart.

Vi hörs,

Johan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *